dinsdag 17 mei 2011

funda.nl vertrouwt op Terremark voor haar disaster recovery-omgeving

Huizensite kiest voor cloud provider na succesvolle uitwijktest

Haarlem, 17 mei 2011Huizensite funda heeft de Enterprise Cloud van Terremark geselecteerd als onderdeel van haar disaster recovery-oplossing, na een uitvoerige evaluatie en test met IT-partner Mirabeau. Maandelijks trekt de website ruim elf miljoen bezoekers en zijn er ruim driehonderd miljoen pageviews.

De website van funda werd voorheen vanuit één datacenter gehost. De website werd binnen dit datacenter redundant ingericht om downtime te minimaliseren, met uitzondering van de mediaopslag (foto’s, illustraties, filmpjes). Hiervoor werd gebruikgemaakt van een NAS. Het aflopende beheercontract van de storage-omgeving was aanleiding om te kijken naar andere oplossingen, waarin geen ruimte meer was voor een ‘single point of failure’.

In overleg met Mirabeau heeft funda besloten de productieomgeving op locatie te houden en de acceptatie-/disaster recovery-omgeving in de cloud te plaatsen. Statische data, zoals video’s en plaatjes, staan in de Amazon S3 public cloud met Azure van Microsoft als back-up. De dynamische data staat samen met de productieomgeving op de eigen servers in het datacentrum. De disaster recovery voor het funda.nl-platform wordt verzorgd door Terremark Europe.

Om de disaster recovery-procedure te evalueren, is er een test gedaan met de Enterprise Cloud van Terremark Europe. De productieomgeving is gecontroleerd uitgeschakeld om te kunnen beoordelen hoe lang de website ‘uit de lucht’ zou zijn en wat de prestaties zouden zijn van de uitwijkomgeving. Het resultaat hiervan was dat alle bezoekers van funda.nl vlekkeloos werden doorgerouteerd naar de Terremark-omgeving.

“Bijkomend voordeel van Terremark is dat je naar het datacenter kunt rijden en dat wij de keuze hadden om handmatig de data te laten switchen bij een calamiteit met de productieomgeving. Dat je betaalt per afname van de dienst maakt het een financieel aantrekkelijke optie”, aldus Teun Duynstee, software architect bij funda. “Bij het inrichten van de cloud zijn er duidelijke afspraken gemaakt over de beschikbaarheid van de verschillende functionaliteiten. Wij hebben gekeken naar wat echt cruciaal is voor onze gebruikers. Je moet je goed realiseren wat je echt nodig hebt en wat het kost om bepaalde functionaliteiten prioriteit te geven”, aldus Duynstee.

Heini Withagen, directeur van Mirabeau, zegt: “Door de belangrijkste functionaliteiten te prioriseren is het minder schadelijk als het even duurt voordat alles weer operationeel is. Dit is ook het meest interessant met oog op het kostenplaatje. De ‘slapende’, bijna volledige, versie van funda draait op de achtergrond en kan op kritieke momenten direct worden opgeschaald. Dit houdt de kosten beheersbaar, omdat deze worden berekend per verbruik. Overigens is voor onze klanten de transparantie het belangrijkste op kritieke momenten.”

De testen op de cloud-omgeving zijn uitgevoerd met oog op de eindgebruikers van funda. “Het streven is om hen zo min mogelijk hinder te laten ondervinden zoals met de reactiesnelheid van de website of de toegankelijkheid van informatie”, aldus Withagen. “Bij wisselende of onvoorspelbare traffic is het praktischer om gebruik te maken van een cloud door de flexibiliteit die deze biedt.”

Over Terremark
Terremark is een toonaangevende, wereldwijd actieve aanbieder van IT- infrastructuurdiensten die worden geleverd vanaf het meest robuuste en geavanceerde technologie platform in de industrie. Terremark levert vanuit datacentra in Europa, de Verenigde Staten en Latijns-Amerika een uitgebreid pakket aan beheerde oplossingen. De combinatie van toegang tot massale en diverse netwerk connectiviteit en beheerde diensten als managed hosting, colocatie, disaster recovery, beveiliging, gegevensopslag en cloud computing wordt geleverd aan zowel zakelijke als overheidsklanten. Terremark's Enterprise Cloud™ computing architectuur levert de flexibiliteit, de omvang en de economische voordelen van cloud computing voor bedrijfskritische applicaties en hoogwaardige Web 2.0-toepassingen. Meer informatie over Terremark treft u aan op www.terremark.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten